V prešovskej galérii ponúkajú výsledky medzinárodného bienále Z krosna do Krosna

14.03.2005 Celý región

Možnosť zoznámiť sa s mnohorakosťou využitia ľanu ako tkaniny vo výtvarnom prejave ponúka medzinárodné bienále pod názvom Z krosna do Krosna. Jeho vernisáž s...
Možnosť zoznámiť sa s mnohorakosťou využitia ľanu ako tkaniny vo výtvarnom prejave ponúka medzinárodné bienále pod názvom Z krosna do Krosna. Jeho vernisáž sa konala 10. marca v Šarišskej galérii (ŠG) v Prešove. Ide o prehliadku, ktorú v roku 2004 zorganizovalo ako v poradí tretí ročník Múzeum remesla v poľskom prihraničnom meste Krosno a do 24. apríla sa budú môcť s ňou oboznámiť návštevníci ŠG.

Riaditeľka ŠG Marta Hrebíčková na margo uvedenia prehliadky v Prešove povedala, že je súčasťou ich trvalejšieho záujmu o spoluprácu s podobnými inštitúciami v blízkom Poľsku.
Pred týmto bienále boli od konca januára inštalované výtvarné diela z maliarskeho plenéru takisto v okolí Krosna a ktorý zorganizovala tamojšia Galeria sztuki (Galéria umenia).
Na III. medzinárodnom bienále autorskej ľanovej tkaniny sa zúčastnilo 89 výtvarníkov z Poľska, Česka, Kanady, Dánska, Ukrajiny, Fínska, Japonska či Islandu. Slovensko reprezentovala Anna Boršovská - Nemcová zo Svidníka. Výstava zhromaždila svojské umelecké pohľady prostredníctvom ľanovej tkaniny. Jej výhodou je veľmi úzke previazanie s prírodou, preto aj dominujú námety z prírody, zo života zvierat. Svoje zastúpenie majú však aj abstraktné diela inšpirované geometriou či pop-artom.
V ŠG sa 10. marca konali ešte aj vernisáže ďalších dvoch výstav. Prvá sa volá Serendipita a predstavuje v multimediálnom projekte najnovšiu tvorbu troch slovenských autoriek Evy Tkáčikovej, Kataríny Kerekesovej a Johanny Balušíkovej, ktorých životné cesty sa spojili pred 15 rokmi v Žiline. V súčasnosti každá pôsobí v inom prostredí, v inej výtvarnej či kultúrnej sfére, na inom mieste (Prešov, Bratislava, Haag). Výstava potrvá do 10. apríla.
Druhou je profilová výstava mladej výtvarníčky Júlie Zelenej pod názvom Hodváb, ktorú ŠG pripravila v spolupráci s Východoslovenskou galériou v Košiciach.

(jj)
 

Vyberte región